Anasayfa » Dökümanlar » Dış Cephe Mantolamanın Faydaları
Dış Cephe Mantolamanın Faydaları

Günümüzde, yapılarda enerji performansı kavramı, giderek artan enerji maliyetleri ve çevresel kısıtlar nedeniyle hiç olmadığı kadar önem kazanmıştır. Bu kavram beraberinde, yapılardaki enerji kayıp ve kazançlarının sınırlandırılması ihtiyacı ortaya çıkmış ve inşaat sektöründe enerji korunumunu ve sürdürülebilirliği hedefleyen uygulamalar yayılmış ve gelişmiştir.

Yapılarda ısı kayıplarının büyük bölümü dış cephelerde meydana gelmektedir. Bu nedenle binanın içeriden olduğu kadar dışarıdan da yalıtılması ve enerji kayıplarına karşı korunması büyük önem taşımaktadır.

Yapı genelinde elde edilen enerji verimliliği, işletme giderlerini bina ömrü boyunca düşürürken bina değerini artırmakta ve aynı zamanda bina sakinlerine de konforlu bir yaşam alanı sunmaktadır. Bu sebeple yalıtım seviyesinin artması, yaşam alanlarımızın daha enerji verimli, sürdürülebilir ve fonksiyonel olmasını sağlar.

Dış cephe mantolama sistemleri, yapı dış duvarlarını çepeçevre sararak ısı köprülerinin oluşumunu engeller ve enerji kayıplarının önlenmesinde büyük rol oynar. Yapıların, maliyet avantajı açısından en ısı verimli şekilde oluşturulabilmesi fırsatı, tasarım ve inşaat aşamasında ortaya çıkmaktadır.

Dış Cephe Mantolama Sisteminin Yararları

Dış cephe mantolama sisteminin performans açısından yapıya sağladığı yararlar;

1. Isıl Konfor

Isı yalıtımı sayesinde yaşam alanının her noktasında homojen bir sıcaklık sağlanarak ısıtma ve soğutma ihtiyaçları azaltılır. Böylece hem konforlu hem de sağlıklı yaşam alanları oluşturulur.

2. Isı Kayıp ve Kazançlarının Azaltılması

Dış cephe ısı yalıtımı yapılmamış yapıların cephelerinden aşırı derecede ısı kaçakları ya da kazançları meydana gelebilir ve eğer bu problem ortadan kaldırılmazsa büyük miktarda enerji tüketimi ve dolaylı maliyetlerine sebep olur. Dış cephe mantolama sistemi, yapının dış çevresinde hava sızdırmaz bir bariyer oluşturarak hava kayıp/kazançlarına neden olan tüm boşluk, kılcal çatlak vb. kısımları mühürler.

3. Yoğuşmanın Önlenmesi

Katmanlar arası yoğuşma, yapı içinde bulunan sıcak ve nemli havanın, yapısal bölümlere sızıp soğuk bir yüzey ile karşılaşması ve bünyesindeki su buharı taşıma kapasitesinin düşmesi sonucu katman yüzeyinde yoğunlaşmasıdır.

Yapı bünyesine dış cephe mantolama sistemi uygulanması, katmanlar arası yoğuşmanın oluşmasını engeller, çünkü yoğuşma noktası sıcaklığı, yalıtımlı yapının dış cephesine doğru kayar ve iç katmanlarda yoğuşma riski ortadan kalkar. Buhar geçirimli bir yalıtım malzemesinin kullanımı, su buharının geçirimine imkan tanıyarak yapının nefes almasını sağlayarak yoğuşma riskini daha da azaltır.

4. Isı Köprülerinin Ortadan Kaldırılması

Dış cephe mantolama sistemi, uygulandığı yapının dış çevresinde sürekli bir katman oluşturduğu için, mevcut yapılarda ısı köprüleri büyük oranda azaltılırken, yeni yapılarda neredeyse tamamen ortadan kaldırılır. Bu sebeple, var olan ısı köprülerini (örnek. dış kiriş ve kolon birleşim noktalarını) yalıtım ile kaplamak, kaydadeğer ısı kayıplarını engeller ve yoğuşma riskini önler.

5. Duvarlarda Rutubet Oluşumunun Önlenmesi

Mevcut dış duvarlarda meydana gelen rutubetin büyük bir kısmı nem penetrasyonu, nem artımı veya yoğuşma (özellikle yüzey yoğuşması) kaynaklı meydana gelmektedir. Bu durum cephe duvarlarında küf veya mantar oluşumuna sebep olur. Özellikle bina dış duvarlarında yapılacak dış cephe ısı yalıtım sistemi ile ısıl dengenin kurulması ve mevcut yapı bileşenlerinde yenileme çalışmaları (örnek.eksik veya hasarlı sıvaların yenilenmesi, kötü durumdaki harçların kazınması ve yeniden uygulanması, vb.) yapı cephesinde uzun süreli koruma sağlar.

6. Yangın Koruma Performansı

Mineral yün ile yapılan dış cephe yalıtım sistemi uygulamaları, yapısal yangın koruma gerekliliklerini en üst düzeyde karşılamaktadır. Taşyünü yalıtım levhası kullanılan sistemler, EUROCLASS –Avrupa Harmonize Sınıflandırma Sistemi– normlarına göre en yüksek yanmazlık sınıfı A1 sınıfındadır.

7. Gürültünün Önlenmesi

Dış cephe ısı yalıtım sistemleri yapılarına göre, belli derecelere kadar hava oluşumlu gürültü yalıtımı sağlayarak yapı içerisindeki yaşam kalitesini kaydadeğer şekilde artırmaktadır.

Galeri
.
ARAMA